top of page

Sport evenement

 

Ik ben naar een sport evenement geweest in Twente. FC Twente dames moest spelen. Zij hadden en wedstrijd tegen Paris Saint-Germain. Dit was een wedstrijd binnen de UEFA Women’s Champions League. Ik ben gaan kijken omdat het mij leuk leek om te gaan kijken bij een vrouwenvoetbal wedstrijd. Vroeger heb ik zelf gevoetbald, maar ik ben nog nooit naar een wedstrijd geweest van een “professionele” wedstrijd van vrouwen. Voor mijn sporthart verslag moest ik naar een evenement om te gaan kijken wat de rol van een SGM’er is tijdens het evenement. Een van mijn passies onder het mom van bewegen is wel voetbal. Ik heb vroeger minimaal 6 jaar gevoetbald, wat je ook wel kan lezen in mijn sportloopbaan.

 

De wedstrijd duurde net als iedere voetbal wedstrijd twee keer 45 minuten. Ik zal geen wedstrijd verslag gaan geven maar beschrijven wat de rol is voor een SGM’er tijdens de wedstrijd. Voor een wedstrijd in de Champions League moet veel worden geregeld. Dit zullen voornamelijk SGM’ers doen. Dit doen zij zowel op het gebied van de sport zelf maar ook tijdens de organisatie van het evenement. Op het gebied van sport houden zij zich veel bezig met de coaching van het team. Of alles goed verloopt. Ook zijn zij veel bezig met het de organisatie eromheen. Dit geld voor het tijdsbestek wat het evenement nodig heeft. De SGM’er heeft het in een draaiboek gezet hoe het hele evenement moet verlopen. Voor dit evenement zag alles er goed uit. Toen ik aankwam werd ik netjes naar binnen geleid. Mijn stoel werd gewezen, dit stond overigens ook aangegeven op de plattegrond achter op mijn kaartje. Verder was alles goed verzorgd, alles liep volgens de tijden die waren aangegeven. Ook was er vermaak tijdens de rust. Er kwamen mascottes op het veld en namen het hele publiek mee Dit zorgde ervoor dat de mensen geïnteresseerd bleven en vooral enthousiast. Bij afloop van de wedstrijd werd mij netjes de uitgang gewezen en buiten het stadion stonden netjes de verkeersregelaars alles te regelen. 

 

De volgende kerntaken en beroepscompetenties kwamen hier naar voren:

Kerntaak 3, SGM6 Managen van financiën

Kerntaak 3, SGM 7 Sportaccommodatie- en facilitair management; toezicht houden, controleren en verantwoorden

Kerntaak 3, SGM 8 Leiding geven en managen

Kerntaak 4, SGM 9 Ontwerpen, organiseren en begeleiden van sport- en bewegingsactiviteiten en de werkzaamheden in de bedreifsvoering.

Kerntaak 5, SGM 11 Toepassen van sportmarketing & PR

Al deze competenties hebben veel met elkaar te maken binnen dit evenement. Het gaat vooral om organiseren, hierbij hoort de leiding geven en de boel managen. Ook worden de financiën gemanaged, dit zijn de financieën die gaan om het evenement mogelijk te kunnen maken. Zoals kaart verkoop etc.  Ook is van toepassing dat er promotie werk wordt verricht. Dit is nodig om het publiek nieuwschierig te maken. 

 

Wat dit evenement heeft betekend voor mijn inzicht op mijn sporthart?

Ik heb een keer een vrouwen voetbal wedstrijd live gekeken. Dit vond ik erg leuk. Hierdoor wordt je ook erg enthousiast. Maar voor mijn sporthart betekend dit dat ik later niet zou willen werken bij het voetbal. Dit is omdat ik later niet wil gaan werken bij evenementen. Ik wil graag de lifestyl kant op, doordat ik hierheen ben geweest is mijn gedachte alleen maar meer bevestigd. Ik houd niet van het geregel wat er allemaal komt kijken bij een evenement.

Boek, met vallen en opstaan

 

Ik heb gekozen voor het boek vallen en opstaan in het kader van mijn passie voor de sport omdat ik goede verhalen had gehoord over dit boek. Er wordt gekeken ook op een andere manier van de sport en voeding. Ik interesseer mij veel in de voeding. De lifestyl spreekt mij veel aan. Door dit boek te lezen zal ik meer kennis krijgen op dit gebied.

 

Het boek vallen en opstaan van Bert de Cuyper gaat over bepaalde probleem situaties waar trainers en coaches mee geconfronteerd worden. Het boek gaat over meerdere problemen in de sport. Voornamelijk 3 soorten. Hierdoor is het boek opgedeeld in 3 fases. In het eerste deel gaat het voornamelijk over het omgaan met blessures. In fase 2 wordt het onderpresteren van sporters binnen een team behandeld. In de 3e fase wordt het problematische eetgedrag behandeld. Het boek biedt ook adviezen. Aan het eind van het boek lees je de adviezen die ze hebben gehaald uit de 3 fases. Het boek is goed om te lezen voor een SGM’er. Er worden problemen voorgelegd en hier kun je zelf als SGM’er veel mee. Dit boek is gebaseerd op de psychologische manier van kijken naar de bepaalde problemen ook in de sport. Er wordt op een hele andere manier gekeken naar waarom het zo is. Waarom je bijvoorbeeld een blessure hebt. Dit boek is daarom goed om te lezen ook voor psychologen die houden van de sport. Maar ook de SGM’ers die een andere manier van sport of de oorzaak van bepaalde dingen in de sport willen weten.

 

De volgende kerntaken en beroepscompetenties kwamen hier naar voren:

Kerntaak 1, SGM 1 Testen, adviseren, begeleiden in het streven naar gezondheidswinst d.m.v. sport- en bewegingsprogramma’s.

Kerntaak 1, SGM 2 Duurzaam veranderen van gedrag binnen het domein van sport, bewegen en gezonde leefstijl.

Kerntaak 6, SGM 13 Onderzoeken en adviseren

Voor al deze competenties heeft onderzoek plaats gevonden. Om dit boek te kunnen schrijven moest de schrijver onderzoek doen naar het onderwerp wat hij zou gaan behandelen. Dit boek ging over het eetgedrag, blessures en het onderpresteren van sporters binnen een team. Dit hebben ze van te voren getest en onderzocht. Dit boek staat vol met adviezen. Dit wordt gekoppeld aan SGM 13 onderzoeken en adviseren. Door het lezen van het boek kan je SGM 2 het duurzaam veranderen van gedrag veroorzaken. Dit boek zit vol met informatie. Door dit te lezen kan je het gedrag veranderen binnen de sport en de gezonde leefstijl.

 

Dit boek heeft invloed gehad op mijn sporthart op vele gebieden. Ik heb al eerder genoemd dat ik me thuis voel in de lifestyl kant. Dit boek gaat voornamelijk over lifestyl, er wordt veel gesproken over eetgedrag maar ook het sporten. Ik vond het een zeer interessant boek. Ik kan de dingen meenemen die ik heb gelezen naar mijn verdere ontwikkeling. Dit kan zorgen voor een goede reflectie op mijzelf.  (Cuyper, 2006)

© 2014 by Linda ten Brummelhuis 

  • facebook
  • Twitter Round
  • googleplus
  • flickr
bottom of page